Jaká je role realitního makléře?

2. prosince 2020Redakce

Nejste si jistí, jestli potřebujete realitní kancelář, která vám pomůže s prodejem nemovitosti? Říkáte si, že byste to zvládli sami bez pomoci? Sepsali jsme šest výhod, které prodej s realitní kanceláří přináší oproti prodeji po vlastní ose. Cesta k úspěšnému prodeji může být totiž velmi trnitá a plná neočekávaných překážek a nástrah. Proto má smysl, aby vám jako průvodce pomohl realitní profesionál. Zatímco webové stránky s nemovitostmi a mobilní aplikace vám mohou pomoci zájemce sehnat, zkušený makléř toho pro vás může udělat mnohem mnohem více.

1. Průvodce. Než se vůbec rozhodnete pro vstup na realitní trh, je třeba vzít v potaz všechny detaily týkající se vaší nemovitosti, a proto bude váš makléř potřebovat čas, aby se dozvěděl více o vašich přáních, potřebách, preferencích, rozpočtu a motivaci. Díky tomu vám ovšem dobrý realitní makléř pomůže s důležitou cenotvorbou, strategií prodeje a určením priorit, které jsou pro prodej nezbytné.

2. Odborník. Měli byste očekávat, že vám váš makléř poskytne údaje o realitním trhu a srovnatelných transakcích. Proces prodeje nemovitosti může být komplikovaný, ale dobrý makléř vysvětlí příslušné kroky - způsobem, který je učiní srozumitelnými - a během toho poskytne veškeré poradenství.

3. Síť kontaktů. Makléř, který působí na místním trhu dlouho a má již za sebou desítky transakcí, nejen, že umí nabídnout byt nebo dům v inzerci, ale má i seznam zájemců, kteří by o nemovitost mohli mít zájem - ještě předtím, než bude oficiálně uvedena na trh. Zkušení makléři mají celou databázi zájemců, nebo se minimálně orientují v tom, co musí nemovitost mít, aby přilákala ty správné, což vede k velmi hladkému průběhu každého obchodu. Váš makléř vás díky svým dlouholetým kontaktům také může odkázat na další důvěryhodné profesionály, včetně poskytovatelů půjček, inspektorů a dodavatelů služeb.

4. Vyjednavač. Váš makléř tu pro vás bude ve všech fázích procesu obchodu, včetně přípravy všech potřebných formulářů a filtrace nabídek. Obzvláště to druhé je velmi potřeba, pokud jste na realitním trhu nováček, protože jen dobrý makléř pozná kvalitní zájemce a může vám také pomoci vyjednat lepší podmínky. I ti nejrozumnější mohou být rozrušeni, když bojují s žádostí o slevu, a makléř může být při vyjednávání tím správným prostředníkem, který zastupuje zájmy svého klienta a pomůže mu ve vypjatých, emotivních situacích, jakým prodeje nemovitostí rozhodně jsou.  

5. Detailista. Papírování, které souvisí s prodejem i nákupem nemovitostí, může být vyčerpávající. Pokud zapomenete inicializovat klauzuli nebo zaškrtnout políčko, všechny  dokumenty budete muset odeslat na příslušná místa znovu. Dobrý realitní makléř hlídá související termíny a podrobnosti a může vám pomoci orientovat se v těchto složitých dokumentech.

6. Hlídač. Jakákoliv komplikace během prodeje může zabít celou dohodu s kupujícím, i když se velmi blíží uzavření. Zájemce nedostane hypotéku, rozhodne se pro jiný byt, na poslední chvíli chce razantně snížit cenu… zkušený realitní makléř ví, že musí dávat pozor na problémy, než bude příliš pozdě, a umí se obratně vypořádat s výzvami, jakmile se objeví.


Profesionální realitní kanceláře toho dělají mnohem víc, než jen provází potenciální zájemce po bytě. Pokud se rozhodnete prodávat tímto způsobem, najděte si takového, kterému budete důvěřovat a se kterým se vám bude dobře pracovat - což zjistíte při úvodní schůzce, která by měla být vždy nezávazná a zdarma. S tím správným makléřem můžete bohatě těžit z jeho zkušeností, znalostí místního trhu a vyjednávacích dovedností a nakonec se radovat z úspěšného prodeje.


TIP
Přemýšlíte o prodeji nemovitosti? Získejte bezplatnou cenovou nabídku na prodej online. Díky ní se dozvíte, za kolik můžete vaši nemovitost obratem prodat a vyhnout se tak tradičnímu stresu s hledáním kupce nebo inzercí. Stačí vyplnit formulář a o zbytek se postaráme my.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny