Prodej a nákup nemovitostí během vánočních svátků

18. prosince 2020Redakce

Když se blíží konec roku, lidé přemýšlejí spíše o rozdávání dárků, večírcích a dobrém jídle. Ale nemovitosti? Spíše ne. Ale pro kupující by právě tento čas mohl být jedním z nejlepších období roku, kdy mohou uzavřít velmi dobrý obchod. Shrnuli jsme vše, co potřebujete vědět, pokud uvažujete o nákupu a/nebo prodeji během vánočních prázdnin.

Prodej nemovitosti na konci kalendářního roku: klady a zápory

Realitní makléři prodej nemovitosti během Vánoc většinou nedoporučují , a to z jednoho velmi prostého důvodu - nízká poptávka. Lidé často cestují nebo tráví čas se svými blízkými a nemyslí na stěhování.

Prodej během svátků může být také velkou nepříjemností z hlediska prohlídek. Jak víme z praxe, kupující dávají přednost domácnostem, které jsou uklizené a nevyzdobené, tedy co nejvíce neutrální. To znamená, že vaše obvyklé sváteční dekorace budou muset zůstat ve svých krabicích a vy byste se měli vyhnout tomu, aby případní zájemci získali pocit, že je kvůli přípravám odbýváte. Navíc pro ty, kteří plánují odjet za rodinou nebo na zimní dovolenou, mohou být prohlídky nevítaným narušením programu. Pokud jste však v nouzi a do konce roku musíte bezpodmínečně prodat, doporučujeme skončit prohlídky pár dní před Vánoci a spíše využít dny mezi Vánocemi a Silvestrem.

Naopak výhodou prodeje během prázdnin je, že konkurence prodejců je velmi malá, což znamená, že váš domov bude soutěžit s mnohem menším počtem inzertních nabídek. Pokud ve vašem sousedství kupující hledají nemovitosti i v této době, bude poptávka, ve spolupráci s nízkou konkurencí, pravděpodobně znamenat větší zájem kupujících, což se může rovnat vyšší prodejní ceně. Další výhodou je, že kupující, kteří hledají nový domov během vánočních prázdnin, jsou často více motivovaní, s větší pravděpodobností nakupují a chtějí mít celý obchod vyřešený co nejrychleji.

Nákup nemovitosti na konci kalendářního roku: klady a zápory

Na druhou stranu, vánoční svátky mohou být pro kupující skvělým obdobím pro hledání ideálního domova. Realitní makléři radí prodej v zimním období rozhodně nepodceňovat.  Nové bydlení hledá méně kupujících, takže si nemusíte dělat starosti s konkurenčními nabídkami a nedostatek poptávky snižuje ceny.

Lidé, kteří na konci roku prodávají své domovy, bývají v menšině. Existuje však důvod, proč se snaží rychle prodat svůj dům nebo byt - ať už jde o náhlé stěhování kvůli novému zaměstnání, nové příležitosti apod. Protože mají motivaci k rychlému prodeji a je zde menší poptávka, pravděpodobně získáte lepší nabídku.

Na straně nevýhod je pak během svátků velmi omezený výběr, protože jen málo lidí prodává. Možná budete mít problém najít domov přesně takový, jaký chcete. Kromě toho může uzavírání obchodu během svátků trvat o něco déle, protože pracovníci bank, katastrů apod. budou pravděpodobně na dovolené nebo budou pracovat v omezeném režimu. A konečně, pokud se zrovna trefíte do zasněžených dní, musíte se smířit s rizikem, že možná nebudete mít dobrý přehled o terénních úpravách a exteriérech domu, takže případné chyby mohou zůstat nepovšimnuté.

Rozhodli jste se prodat nemovitost během prosince? Neváhejte nás kontaktovat, určitě vám s tím rádi pomůžeme. Stačí vyplnit formulář a my už se o vše postaráme!


Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny