Jak nejlépe postupovat při prodeji nemovitosti, když to chcete zkusit sami

17. března 2020Redakce

Prodej bytu nebo domu je pro většinu lidí největší finanční transakcí v životě, které s sebou přináší řadu povinností a dalších úkolů. Prodávající se tak zpravidla rozhodnou svěřit prodej do rukou profesionálního makléře. Víte však, jak prodat byt bez realitky? Přinášíme vám přehled 10 kroků, díky kterým se při prodeji neztratíte a nemovitost prodáte za nejlepších možných podmínek.

Přesto se však najde řada těch, kteří se v zájmu co největšího zisku rozhodnout prodat svou nemovitost sami. V případě, že se rozhodnete do procesu prodeje pustit po vlastní ose, musíte si celou transakci ohlídat sami.

Je třeba si nastudovat celou řadu informací a obrnit se pevnými nervy a trpělivostí. Ne každý je přesvědčený, že mu za to ztráta času a energie stojí. Podívejte se, na co si dát pozor.

Jak prodat nemovitost bez realitky krok za krokem

1. Stanovte správnou cenu

Nastavení správné a realistické ceny má velký vliv na rychlost a celkový průběh prodeje. Pro začátek můžete využít kalkulačku na stránkách realitních kanceláří, ale výsledky jsou jen orientační, kalkulačky vycházejí z velmi malého množství dat.

Pro přesnější odhad potřebujete více zdrojů dat ve statisticky významném množství. Jedním z nich mohou být prodejní inzeráty, které je ale třeba brát také s rezervou - ceny v nich jsou totiž obvykle nadsazené a vyjadřují spíš přání prodejce než realitu.

Dobrým zdrojem jsou data z Katastru nemovitostí, který obsahuje prodejní ceny z kupních smluv - tedy za kolik se nemovitosti reálně prodaly. Podívejte se na ceny ve vašem blízkém okolí, soustřeďte se hlavně na byty podobné dispozicemi tomu vašemu, a zkuste zprůměrovat ceny, které zjistíte.


Zajímá Vás hodnota vaší nemovitosti?
Není nic jednoduššího, než ji zjistit právě u nás. Zjistě zdarma cenu nemovitosti klidně hned teď.
A za chvíli máte jasno. Zdarma a nezávazně.

Přečtěte si, jakým chybám se při stanovení ceny vyhnout.

2. Připravte nemovitost na prodej

Když se rozhodnete prodávat na vlastní pěst, usnadněte si situaci nejvíc, co to jde. Připravte byt nebo dům k prodeji, aby zaujal potenciální kupce hned na první pohled. Pro to, aby váš domov poskočil o pomyslnou třídu výš, si nemusíte brát půjčky ani si utrhovat od pusy. Stačí provést pár drobných úprav, které cenu zvýší o desítky tisíc. A zvládnete je sami.

Soustřeďte se na kuchyň. Není třeba hned rekonstruovat, většina zájemců dá přednost tomu, provést si rekonstrukci podle vlastního vkusu. Velké kouzlo ale umí třeba samolepicí tapeta, nátěr kuchyňské linky, výměna úchytek a vodovodní baterie.

V koupelně zas investujte pár korun do nové sprchové hadice, toaletního prkénka, vyspravte prasklé dlaždičky a vydrhněte nebo nově vyspárujte prostor mezi nimi.

Pokud má váš dům či byt to nejlepší za sebou, může se vám vyplatit objednat na půl dne instalatéra nebo elektrikáře. Postarají se o kapající kohoutky, čouhající dráty nebo nefunkční vypínače. To jsou ale věci, které zvládne i šikovný domácí kutil.

Nezapomeňte na venkovní prostory. Pěkná a čistá chodba před vstupními dveřmi, nová klika a rohožka před bytem, upravená zahrada a uklizený dvorek před domem - to všechno jsou drobnosti, které máte tendenci přehlížet, ale zájemce o koupi si právě z nich udělá první dojem. A všichni víme, že první dojem děláme jen jednou. A jak moc na něm záleží.

Přečtěte si i další tipy, jak snadno a rychle zvýšit cenu vaší nemovitosti.

3. Nepodceňte sílu detailu - home staging

Home staging je profesionální příprava nemovitosti k prodeji. Přestože ve světě, zejména v anglosaských zemích, funguje již desetiletí, u nás je to stále novinka. Důkazem jsou spousty nehezkých fotek na realitních serverech. Kolikrát jste se sami smáli fotce neuklizeného bytu, koupelny ověšené sušicím se prádlem nebo postele s odpudivě flekatými matracemi?

Cílem ale není vyzdobit interiér podle vašeho vkusu. Naopak! Cílem home stagingu je naopak dosáhnout dojmu neutrálního prostředí. Odstraňte nepotřebný nábytek, výrazné doplňky a také osobní předměty jako jsou např. rodinné fotografie nebo obrázky vašich dětí na lednici. Zájemce nechce vidět, jak v bytě žijete vy, ale chce si v něm představit sám sebe. Výsledně upravený interiér by měl působit světle, vzdušně a útulně.  

Další tipy, na co se při home stagingu zaměřit, stejně jako fotky interiérů před a po úpravách, najdete v článku Home staging: návod, jak zvýšit cenu nemovitosti před prodejem.

4. Vyfoťte nemovitost v tom nejlepším světle

Důležitou součástí všech inzerátů jsou vizuální přílohy. Nezapomeňte přiložit plánek dispozic a rozložení a soustřeďte se na pořízení dostatku kvalitních fotografií.

Světlo z podtitulku není jen metaforou, skutečně si dejte záležet na tom, ať fotíte při tom nejlepším světle. Foťte za slunečného dne, roztáhněte závěsy nebo žaluzie a v případě potřeby přisviťte i umělým světlem. Použijte kvalitní fotoaparát se širokoúhlým objektivem a nepodceňte ani sílu vhodně zvolené kompozice a úhlu pohledu. Fotky z mobilu v případě focení interiéru zkreslují a neudělají vám dobrou službu.

Jestli focení není vaší silnou stránkou, vyplatí se investovat do služeb profesionálního fotografa. Fotky vás vyjdou na pár tisíc korun, ale ušetří vám spoustu času a mohou prodej výrazně urychlit.

Pustíte-li se přesto do focení sami, přečtěte si nejdřív Jak správně nafotit nemovitost.

5. Napište správný prodejní inzerát

Když máte stanovenou cenu a váš byt či dům je připravený ukázat se zájemcům v tom nejlepším světle, je třeba napsat ten správný inzerát, který potenciální kupce přesvědčí, aby se o něj vůbec začali zajímat. Uvést jen dispozice a lokalitu nemovitosti nestačí, je třeba zmínit vše, co by mohlo kupce zajímat.  Nepodceňte text inzerátu, ty špatně napsané jsou totiž předem odsouzeny k neúspěchu.

Správný inzerát není jen dokumentací domu nebo bytu, který chcete prodat. Je to zároveň i reklama, která má přesvědčit potenciálního zájemce k osobnímu kontaktu.

Zamyslete se nad tím, kdo je ideální zájemce. U větších bytů, které hledají spíše rodiny s dětmi, uveďte např. dostupnost školy a školky, u menších bytů, které lákají vyhledávají spíš mladší a svobodní pracující lidé, zas nezapomeňte zmínit dobrou dostupnost do centra a občanskou vybavenost, třeba restaurace a fitness centra v okolí.

Vyhněte se dlouhým a příliš detailním popiskům, které nikdo nedočte do konce.

Jak vypadá správný inzerát a v čem se dělají nejčastější chyby? Napoví vám článek Inzerát na prodej nemovitosti: Jak napsat ten nejúspěšnější?

6. Vystavte inzerát na těch správných místech

Realitní specialisté vědí, kde vaši nemovitost nabídnout, aby se o ní dozvěděli ti nejlepší potenciální kupci. Jednodušší než tisknout papírové inzeráty je využít dosahu a síly internetu.

Vyvěste inzerát na velkých realitních serverech. Vystavení inzerátu stojí desítky korun denně a připlatíte si i za tzv. topování. To je služba, která váš inzerát udrží ve výpisu dostatečně vysoko, aby nezapadl v záplavě konkurence.

Nepodceňte ani sílu sociálních sítí. Na Facebooku máte možnost nabídnout byt ve specializovaných skupinách, zároveň využijte možnosti přesného cílení. To se postará, aby váš inzerát viděly ty správné oči. Cílit můžete podle lokality, demografie i zájmu o koupi nemovitosti. Mezi další sítě patří LinkedIn, Twitter a populární TikTok. Možná si říkáte, že na tyto sítě inzeráty nepatří, ale není to pravda. I vaši profesní síť může zaujmout zajímavá možnost investice. Na TikToku je již nyní několik českých makléřů a realitních společností. S případnou placenou propagací na sociálních sítích vám pomůže specialista.

Chcete si ušetřit práci s vystavováním, nebo vůbec nechcete, aby někde visel veřejný inzerát? Prodejte byt přímo nám, začněte získáním cenové nabídky.


7. Naplánujte prohlídky

Prodáváte-li s pomocí makléře nebo realitní kanceláře, jsou to obvykle oni, kdo mají na starost domlouvání i provádění prohlídek prodávané nemovitosti.

Pokud se rozhodnete pustit se do toho sami, je dobré vytvořit si síť příbuzných nebo přátel, kteří mohou zájemce o prohlídku odbavit, když vy zrovna nemůžete, třeba proto, že jste v práci. Také můžete prohlídky domlouvat jen přes víkendy.

Buďte při prohlídkách opatrní, přeci jen pouštíte dovnitř cizí lidi. Vždy někomu oznamte, že provádíte prohlídku, pro případ, že by se něco přihodilo.


TIP
Jak organizovat prohlídky nemovitosti efektivně a bez zbytečných nervů? Plánování prohlídek vám mohou usnadnit online služby a kalendáře. Zdarma je například služba Calendly. Zájemci si zarezervují termín online..

8. Domluvte se na ceně

Pro většinu lidí je smlouvání o ceně nepříjemné a nekomfortní. Nenechte se ale odradit, jde o vaše peníze. Stanovte si v hlavě nejnižší možnou částku, za kterou se vám stále vyplatí prodat, a držte se jí.

Pokud vám někdo nabídne nižší cenu, odmítněte slušně, v klidu a pevně. Nedejte najevo, že je pro vás prodej důležitý, nebo že na něj spěcháte. Tím byste zbytečně nahráli do karet zájemci, který chce koupit co nejlevněji.

Častou praktikou je také smlouvání o ceně na poslední chvíli. Domluvíte se zájemcem, všechno je naplánované a zařízené a v poslední moment zájemce upozorní na nějakou vadu bytu, kvůli které si vyžádá slevu. Podle informací našich specialistů je obvyklé, že se ve finální fázi dohodnutá cena ještě o 1-2 % sníží.

9. Sežeňte si advokáta

V momentě, kdy se dohodnete na prodeji, je třeba předat právní náležitosti do rukou někomu, kdo jim rozumí. Udělejte si dobrý průzkum  a svěřte své záležitosti někomu, komu opravdu věříte. Advokát také zajistí převod peněz tak, aby byl bezpečný pro prodávajícího i kupujícího. Při prodeji nemovitosti totiž nastane komplikované období, kdy se čeká na převod vlastnictví v katastru nemovitostí.

Kupující ještě není vlastníkem a prodávající zase nechce převést vlastnictví, dokud nemá peníze. Proces převodu pak trvá několik týdnů. Je běžnou praxí svěřit v této době peníze do úschovy, ať už zastupující realitní kanceláři, nebo právě vašemu advokátovi, notáři či bance. Ten vyplatí peníze až ve smluvené době, typicky po převodu vlastnických práv na katastru.

A kolik stojí advokátní služby při prodeji nemovitosti? Ceny se pochopitelně liší, nicméně řada advokátních kanceláří má již v nabídce připravený kompletní balíček od smlouvy až po úschovu. Připravte si přibližně 15 až 20 tisíc korun.

Pokud se rozhodnete prodat svou nemovitost na vlastní pěst, buďte rozhodně opatrní a vyhněte se ukvapeným krokům.

10. Využijte Okamžitou platbu od Reas.cz

A jestli jste se po přečtení rozhodli, že si chcete tohle martyrium ušetřit, obraťte se na nás a vyhněte se všem problémům spojeným s tradičním prodejem. První krok je jednoduchý, nechte si poslat nezávaznou a bezplatnou cenovou nabídku.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny