Jak vybrat realitní kancelář: Čtyři nejčastější triky, na které si dejte pozor

8. března 2019Redakce

Realitní kanceláře u nás nemají příliš valnou pověst. Ačkoliv je většina seriózní, zkušenosti s některými makléři mohou být nepříjemné. Ve snaze ulovit klienta se uchylují k praktikám, které rozhodně nehrají v jeho prospěch a pohybují se na hraně zákona. Pokud na vás realitka zkusí jednu z následujících praktik, raději přemýšlejte o její změně a se svěřte do rukou osvědčenému specialistovi.

1. Nutí vás podepsat exkluzivní smlouvu

Exkluzivní smlouva nebo doložka o exkluzivitě je součást zprostředkovatelské smlouvy, která dává makléři výhradní právo vás zastupovat. Rozhodně není ale vaší povinností na takový vztah přistoupit. Před tím, než se rozhodnete, zda podepsat či ne, si prověřte realitní kancelář i konkrétního makléře. Také si zjistěte, jaké jsou podmínky odstoupení od smlouvy a jaká je doba jejího trvání. Pozor si dejte na vysoké smluvní pokuty nebo náklady spojené s propagací nemovitosti při případném neúspěšném prodeji.

2. Nepřiměřeně vysoká kupní cena nemovitosti

Pokud vám realitní kancelář sdělí, že má váš byt cenu o stovky tisíc vyšší, než jaký byl odhad ostatních, zpozorněte. Scénář totiž může být následující: kvůli přestřelené ceně si vaši nemovitost nikdo nekoupí několik měsíců a stane se z ní tzv. ležák. Makléř částku sníží a dostane se na reálnou tržní cenu. Bohužel takové nemovitosti ztrácejí na atraktivitě a lidé si začnou klást otázky, co je na ní asi špatně.


TIP
Chcete vědět, za kolik se prodávají nemovitosti ve vašem okolí nebo jak se vyvíjí cena vašeho bytu? Vyzkoušejte Atlas cen, který ukazuje reálné ceny z katastru nemovitostí.

3. Ozve se vám falešný kupec

Pokud jste se rozhodli prodat nemovitost bez realitky, čekejte desítky e-mailů a telefonátů od realitních agentů, kteří se vás budou snažit přesvědčit k prodeji s nimi. Na jeden si dejte obzvlášť velký pozor. Jedná se o trik s falešným kupcem. Makléř se vám ozve s tím, že má pro vás „ideálního kupce“, který chce nemovitost koupit co nejdříve. Nabídne vám k podpisu smlouvu a než se nadějete, zjistíte, že jste podepsali exkluzivní smlouvu a „zájemce“ si koupi rozmyslel.

4. Nulová provize realitní kanceláře

Některé realitní kanceláře lákají klienty na nulovou provizi. Nemyslete si ovšem, že ušetříte. Výše provize realitní kanceláři se odráží ve službách, které vám poskytuje. Pravděpodobně si budete muset sáhnout do kapsy při placení poplatku za vystavení inzerátu, za focení či home staging, za právní služby atd. Tedy za všechno, co za vás udělá v rámci provize každý seriózní makléř. Jestli se rozhodnete s takovou realitkou spolupracovat, měli byste si hned zkraje vyjasnit výši a rozsah poplatků. Mohou vám totiž zaúčtovat například tzv. rezervační poplatek, který často výši provize odpovídá.


Chcete prodat nemovitost bez problémů a čekání? Svěřte ji nám. Pro začátek si od nás nechte vypracovat nezávaznou cenovou nabídku zdarma. Stačí pár kliknutí a dozvíte se, kolik za svou nemovitost můžete v rámci Okamžité platby dostat. Bez starostí, hledání kupce nebo ztráty soukromí.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny