Nový rok, nový domov: Tipy pro rok 2021

30. prosince 2020Redakce

Trh s bydlením zažil v roce 2020 něco neuvěřitelného. Rok plný koronakrize a nejistoty přinesl absolutní redefinici domova a rekordně nízké úrokové sazby poskytly šanci na nové bydlení i těm, kteří si jej dříve nemohli dovolit. Díky tomu se trh téměř vyprázdnil - prodávaly se i nemovitosti, na které dříve v inzerátech sedal prach, a ceny tak, navzdory očekáváním, stále stoupají.

Jaký tedy můžeme očekávat následující vývoj? Mnozí očekávají, že vzhledem k přetrvávající krizi nebudou banky v příštím roce k žadatelům o peníze tak benevolentní a úrokové sazby se zvýší. Zároveň se však předpokládá, že nabídka bydlení zůstane omezená, což znamená, že potenciální prodejci budou mít mezi žadateli pravděpodobně na výběr, jakmile svoji nemovitost začnou inzerovat, což udrží ceny stále nahoře. Ať už se tedy chystáte prodat svůj domov, koupit něco nového nebo zvládnout obě transakce současně, budete na to muset být připraveni. Čtěte dále a získejte užitečné tipy na rok 2021 a vaše sny týkající se bydlení se v příštím roce stanou realitou.

Tipy na koupi nemovitosti v roce 2021

1) Rozhodněte se, zda je ten správný čas na nákup

Než zahájíte samotné hledání nového domova, je důležité ujistit se, že je na to správný čas. Zatímco při vašem rozhodování mohou hrát hlavní roli vnější faktory, jako je sezónnost a nabídka na trhu, nejdůležitější aspekty jsou ty osobní. Udělejte si čas na vyhodnocení svých financí a všech velkých životních změn, které vás mohou v budoucnu potkat, abyste zjistili, zda má pro vás nákup právě teď smysl.

2) Zjistěte, kolik si můžete dovolit utratit

Pokud se rozhodnete, že jste připraveni se přestěhovat, důležitým krokem ke koupi nemovitosti je získání předběžného schválení hypotéky. Pečlivě se podívejte na svou finanční situaci, abyste mohli určit, kolik si můžete dovolit utratit. To vám pomůže stanovit vaše ideální cenové rozpětí při hledání té správné nemovitosti.

3) Definujte si požadavky

Kromě toho, kolik jste ochotni utratit, začněte uvažovat i o dalších kritériích, která pro svůj nový domov máte. Zamyslete se nad tím, jaká může být vaše preferovaná lokalita nebo kolik pokojů a koupelen budete potřebovat. Až budete připraveni začít prohlížet inzeráty, mějte tyto požadavky na paměti, abyste mohli správně identifikovat, zda se pro vás nabízená nemovitost hodí.

4) Jděte nakupovat

Nyní ta zábavná část: Je čas začít chodit na prohlídky. Nenechte se odradit počátečním nezdarem, pokud první nemovitost nebude podle vašich představ. Obvykle se musíte podívat na několik, než se ocitnete ve svém vysněném domě. Než se nadějete, budete připraveni předložit nabídku!

Tipy pro prodej vaší nemovitosti v roce 2021

1) Rozhodněte se, zda je správný čas na prodej

Stejně jako při nákupu je načasování při prodeji domu důležitým faktorem. Pomáhá vzít v úvahu okolnosti, jako je roční období a stav trhu, protože tyto podrobnosti by mohly přímo ovlivnit prodejní cenu, kterou obdržíte. Zamyslete se také nad tím, jak mohou toto rozhodnutí ovlivnit vaše osobní očekávání.

2) Zhodnoťte svoji finanční situaci

Poté, co zjistíte, že je načasování správné, podívejte se, kolik finančních prostředků budete muset vynaložit v průběhu prodeje. Možná bude potřeba vymalovat nebo provést drobnou rekonstrukci, zaplatit makléři, i když nemovitost neprodá, nebo platit služby za prostor, který prodáváte, ale nevyužíváte. Než začnete prodávat, je třeba dobře spočítat všechny náklady, které s sebou prodej přináší a vyhradit na ně speciální rozpočet.  

3) Určete, co je pro vás při prodeji nejdůležitější

Zatímco někteří lidé chtějí pracovat s realitním makléřem a jsou ochotni počkat na nejvyšší možnou nabídku, pokud byste raději svůj byt prodali rychle a bez starostí, může mít větší smysl pracovat s Reasem. V rámci Okamžité platby dostanete nabídku, která vychází z konkurenceschopné tržní hodnoty vašeho domova, a budete mít také svobodu zvolit si vlastní datum uzavření obchodu, takže můžete mít prodáno za týden a odstěhovat se třeba až za měsíc.


4) Připravte nemovitost na prodej

Pokud prodáváte tradičním způsobem, než se dostanete k inzerátu a nafocení nemovitosti, věnujte čas přípravě interiéru na prezentaci. Chcete-li to provést dokonale, budete se muset vypořádat s veškerými nezbytnými opravami, které jste možná doteď odkládali. Můžete také zvážit několik malých Home staging úprav pro vylepšení domácnosti, které vám pomohou zvýšit celkovou hodnotu nemovitosti.

Tipy pro nákup a prodej současně

Nákup a prodej nemovitosti v jednu chvíli je složitý, ale dá se to zvládnout. Pokud se chystáte prodávat tradiční cestou, mnozí se rozhodnou nejprve prodat a poté výtěžek z prodeje použít k financování zálohy na svůj nový domov, přičemž v přechodné době bydlí u příbuzných nebo v pronájmu. V dnešní době však existuje další možnost, která vám dává mnohem větší kontrolu nad vašimi požadavky na načasování. Můžete se rozhodnout využít Okamžitou platbu od Reasu. Po vyplnění formuláře obdržíte férovou cenovou nabídku a s tím i možnost sladit vaše načasování prodeje a nákupu tak, abyste se vyhnuli stresu z dvojí hypotéky nebo dvojitého stěhování.

Učiňte rok 2021 nezapomenutelným

Díky těmto tipům jste vy a vaše rodina připraveni na jakékoliv příležitosti k nákupu a prodeji nemovitostí, které vám v roce 2021 přijdou do cesty. Věříme, že my v Reasu budeme mít možnost přispět k získání vašeho nového vysněného domova, jsme na to kdykoliv připraveni!

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny