Jak nejlépe prodat nemovitost a vyhnout se stresu

19. listopadu 2020Redakce

Koupě nemovitosti je stresující proces - jak si pravděpodobně pamatujete z doby, kdy jste kupovali svůj současný dům nebo byt, ať už to bylo před rokem nebo před deseti lety. Ale víte, že prodej může vyvolávat úzkostí ještě více?

I když prodej nemovitosti může způsobit řadě lidí spoustu bezesných nocí, dá se tomu docela dobře zabránit. Přinášíme pár rad, jak snížit stres při prodeji nemovitosti na úplné minimum.

Stres z prodeje

Nedávná studie mezi prodávajícími zkoumala faktory, kterých se nejvíce obávají při prodeji domu nebo bytu. Mezi jejich nejčastější obavy při prodeji nemovitosti patřily:

  • Nemovitost se podaří prodat (36 %)
  • Prodej nemovitosti v požadovaném cenovém rozpětí (36 %)
  • Načasování prodeje se shoduje s nákupem nové nemovitosti (36 % prodejců, kteří nakupovali a prodávali současně)
  • Stanovení té správné prodejní ceny (31%)
  • Nalezení správného agenta (31 % prodejců, kteří agenta využili)
  • Vyjednávání s kupujícími (31 %)
  • Nalezení případných vylepšení, která by měla pomoci nemovitost prodat (30 %)
  • Výběr toho správného kupce (29 %)

TIP
Chcete se vyhnout všem těmto problémům? Vyzkoušejte Okamžitou platbu od Reasu. Stačí vyplnit formulář a obratem získáte cenovou nabídku na prodej vaší nemovitosti. Bez prohlídek, inzerátů a s jistotou.

Stres z koupě

Pro srovnání je třeba si připomenout také stres související s koupí nemovitosti. Vzpomínka na to, čím procházejí vaši potenciální kupci, může zvýšit vaši empatii a dokonce vám může pomoci najít společnou řeč při vyjednávání. Stojí za připomenutí - v celé ČR je aktuálně velký zájem o všechny typy nemovitostí, nabídka je omezená a konkurence mezi kupujícími je opravdu velká, takže nákup bytu či domu v dnešní době je pravděpodobně ještě více stresující než si pamatujete vy. Podle výzkumu se noví kupující nejvíce obávají:

  • Nalezení nemovitosti v požadovaném cenovém rozpětí (41 %)
  • Nalezení nemovitosti na požadovaném místě (39 %)
  • Nalezení nemovitosti s požadovaným vybavením (38 %)
  • Nalezení nemovitosti v tom správném čase (34 %)
  • Určení té správné ceny, jakou si mohou za nemovitost dovolit zaplatit (32 %)
  • Určení té správné konkurenční ceny, kterou za nemovitost nabídnout (32 %)
  • Nejistota, že prodávající nabídku přijme (32 %)
  • Nejistota, zda dostanou hypotéku (32 %)

Jak se vyhnout stresu při prodeji

Ať už prodáváte svoji první nemovitost nebo jste profesionálem v nákupu a prodeji realit, zvažte následující tipy, abyste se vyhnuli zbytečnému stresu.

Dobře si stanovte důvod prodeje a neztrácejte svoji motivaci: Prodej nemovitosti je vždy dynamický proces a často je to proto, že za rohem vás čeká něco vzrušujícího. Ať už prodáváte, abyste získali zpět peníze, které jste investovali, stěhujete se do nového domova, který lépe vyhovuje vaší rodině, chcete zapustit kořeny v novém městě nebo máte úplně jiné důvody, musíte se stále soustředit na svůj cíl.

Dobře zvažte způsob prodeje: Mnohým stresům, které přicházejí s uvedením vaší nemovitosti na trh, se můžete vyhnout tím, že jej místo toho prodáte prostřednictvím Okamžité platby od Reasu. To znamená bez prohlídek, bez průtahů, s platbou v hotovosti a s jistotou. Prodávající vyplní formulář, online nahraje fotky a ihned dostane nabídky na základě které se rozhodne zda prodá či ne. Není třeba vůbec řešit žádný inzerát nebo nabídky, prodáno máte ihned.

Vyberte si správného agenta: Pokud se rozhodnete prodávat svoji nemovitost s realitní kanceláří, vyberte si takovou, kterou vám někdo doporučí, a je jedno, zda je to rodina nebo někdo, kdo ví o jejích kvalitách. Dobré je se také ujistit, že víte, co prodej s makléřem obnáší - od provize po prohlídky.

Stanovte hranice týkající se prohlídek: Často chtějí prodávající vyhovět všem a říci ano každé žádosti o prohlídku, i když je to na poslední chvíli nebo v nevhodnou dobu. Je však těžké udržet pořádek a domácnost bez poskvrnky neustále a nepředvídatelná návštěva může způsobit ve vašem každodenním životě zmatek  a způsobit velký stres pro celou rodinu. Pokud prodáváte s makléřem, nezapomeňte se s ním domluvit, kdy budete k dispozici pro prohlídky a kdy ne.

Buďte strategičtí, pokud kupujete a prodáváte současně: Pokud prodáváte svůj současný domov za účelem nákupu nového, načasování může být vážným stresujícím faktorem. Kupovat nebo prodávat jako první? Rozhodnutí nejprve koupit nebo prodat závisí na mnoha faktorech, včetně vaší finanční situace a stavu místního trhu s bydlením. Udělejte si čas, abyste si sedli s odborníkem (jako je třeba Reas) a vytvořili plán, který přesně naplánuje prodej i koupi takřka na minuty tak, aby vše dopadlo k vaší spokojenosti.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny