Vyplatí se rekonstrukce před prodejem nemovitosti?

8. listopadu 2019Redakce

Každý prodávající chce udělat vše pro to, aby před prodejem zvýšil cenu své nemovitosti, a často je napadne rekonstruovat. Slibují si od toho zvýšení ceny prodejní ceny a rychlejší prodej. Ale to ve většině případů vůbec nemusí být pravda.  

Vždy závisí na typu a stavu nemovitosti, lokalitě a ceně, financích, které jste ochotni do rekonstrukce vložit a také na konkrétní situaci každého majitele. Ne vždy se taková investice vyplatí, mnohdy se může cena rekonstrukce vyšplhat dokonce až do výše kupní ceny nemovitosti.  Proto je třeba zvážit několik faktorů, na jejichž základě se můžete rozhodnout, zda se do rekonstrukce pustit či nikoliv.

Zkušenosti makléřů: rekonstrukce bytu před prodejem se nevyplatí

Rekonstrukci bytu před prodejem většina makléřů na základě svých zkušeností spíše nedoporučuje. Průzkumy realitních kanceláří jim dávají za pravdu: lidé dávají přednost bytům před rekonstrukcí, a to jak panelovým, tak činžovním.

Hlavní roli tu hraje mentalita kupujících v České republice.

„Rekonstruovat nemovitost před prodejem se nevyplatí finančně. Navíc se připravíte o spousty zájemců, kterým se zrovna netrefíte do vkusu,“ vysvětluje Dalibor Stříbrný, jednatel společnosti Explicit Reality. Klient podle něj raději ušetří a nemovitost si po nákupu rekonstruuje podle sebe.  

Investice do rekonstrukce bytu bude větší než výsledný efekt a makléři spíše doporučují vložit své peníze raději do malých oprav a home stagingu. Zájemci spíš než na stav bytu sledují celkový stav domu, ve kterém se byt nachází, tedy v jakém stavu jsou společné prostory, jak je dům zateplený a jestli má renovované stoupačky.

U domu před prodejem volte spíš technické než estetické úpravy

Cenu nemovitosti mohou zvýšit úpravy, které mají spíše technický charakter. Renovace elektrického vedení, výměna potlučených oken nebo  oprava fasády a zatékající střechy rodinného domu jsou relativně malé investice, díky kterým vaše nemovitost osloví kupce daleko lépe. Vaše nemovitost bude působit tak, že v ní „všechno funguje, jak má“. Naopak snaha o vylepšení estetického dojmu se ve většině případů nevyplatí a investovat do moderních designových prvků není příliš moudré.

Potenciální kupci jednoduše nemusejí mít stejný vkus jako vy a každý má o svém vysněném domově jinou představu.

Prodáte i ruinu, ale za míň peněz a nejspíš investorům  

Pokud je vaše nemovitost ve zcela neobyvatelném stavu, počítejte s tím, že se vám ozvou spíše investoři než zájemci o bydlení. Investoři již mají v renovacích zkušenosti a mají výhodně nasmlouvané stavební společnosti, proto se jim koupě vyplatí.

Kolik můžete v tomto případě čekat? Rozhodně to nebude kupní cena ponížená o cenu rekonstrukce, ale méně.  

Příklad: Byt 2+kk, jehož původní cena je 3 miliony korun, vyžaduje nezbytné opravy ve výši 500 tisíc Kč. Nemůžete tedy počítat, že utržíte  2,5 milionu. Částka bude nižší, protože se do ní promítají nejen finanční, ale i časové náklady na rekonstrukci. Ušetříte si sice nervy a čas, který by rekonstrukce spolkla, ale pohodlí má svou cenu.

Kdy se rekonstrukce vyplatí ? Když máte správné kupce

I přes negativní doporučení makléřů existuje pár případů, kdy se rekonstrukce před prodejem může vyplatit. Třeba když máte kupce, který na vlastní rekonstrukci nemá čas. Například mladá rodina s dětmi. Máte-li tedy větší byt v klidné lokalitě a poblíž škol, může se vám rekonstrukce vyplatit, protože mladá rodina bude ochotna zaplatit o něco víc za okamžitě obyvatelný byt po rekonstrukci, na kterou svépomocí nemají čas ani energii.

Přemýšlejte o nemovitosti jako o produktu, ne jako o svém domově. Pro koho je určený? Jaká je vaše cílová skupina?

Dalším faktorem, který je třeba zvážit, je stav trhu s nemovitostmi. Převažují nabídky nad poptávkami nebo naopak? Jedná se o trh prodávajícího nebo trh kupujícího? Zkušený specialista, vám na otázku, v jaké situaci se trh nachází, odpoví. Je-li trh nakloněn prodávajícím, rekonstrukce může být správným krokem ke zvýšení hodnoty nemovitosti.

Zvažte, jestli na to máte čas i nervy

Rekonstrukce nemovitosti není nákladná jen finančně. Často dá zabrat i psychicky. Oprava jedné závady odhalí další a můžete se dostat do zdánlivě nekonečné smyčky oprav, zatímco náklady stoupají a stoupají. Rozpočet rekonstrukce by si podle odborníků měl každý navýšit třetinu předpokládané ceny. To je průměrná částka, o kterou se rekonstrukce v jejím průběhu stoupne.  Než se opravdu rozhodnete nemovitost rekonstruovat, zvažte, zda na to máte kromě finančních prostředků také energii a čas.

Chcete se rekonstrukci vyhnout a prodat byt tak jak je za férovou cenu? Vyzkoušejte Okamžitou platbu!  Nechte si od nás sestavit nezávaznou cenovou nabídku zdarma a teprve poté se sami rozhodnete, jestli nám svoji nemovitost prodáte.


Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny