Rozvod: Jak prodat nemovitost ve společném vlastnictví

31. března 2020Redakce

Statistiky mluví jasně. V České republice se dlouhodobě rozpadá 50 procent manželství a v průměru k tomu dochází po zhruba třinácti letech trvání svazku. Proto vás asi nepřekvapí, že rozvod je jednou z nejčastějších příčin prodeje nemovitosti. Dohodnout se na tom, co všechno je vlastně ve společném jmění manželů, není zrovna snadné. A pokud jde o nemovitost, je to ještě o to těžší, že zpravidla jde o to nejdražší, co si musíte nějak rozdělit.    

Vypořádání SJM po rozvodu

„Pokud se bavíme o rozvodu, abyste mohli situaci kolem prodeje nemovitosti nějak řešit, musíte ji mít vyřešenou majetkově,“ vysvětluje náš realitní specialista František Truhlář. „Musíte mít po právní stránce dotaženo, kdo co vlastní, protože kupující chce mít jistotu, že ten, kdo mu ten dům nebo byt prodává, na to má právo,“ dodává. Tzn. buď je výlučným vlastníkem, nebo má plnou moc od ostatních spoluvlastníků k prodeji. Pak teprve začínají všechna úskalí procesu spojeného se samotným prodejem.

Prodej bytu s hypotékou

Pak už se celý postup odvíjí od toho, jakého zájemce o koupi najdete. Potřebuje hypotéku? Chce nabýt nemovitost do výhradního, nebo podílového vlastnictví? Každá z těchto situací je jiná a každá z nich má své nástrahy. „Pokud je vaše nemovitost zatížena hypotékou, část kupní ceny z prodeje se převádí do hypotečního ústavu, aby se umořil dluh a došlo pak následně k výmazu zástavy. To je u většiny poskytovatelů hypoték již standardizovaný proces, ke kterému potřebujete nějaké know-how,“ vysvětluje Truhlář.

Dvě hypotéky jsou složitější případ

Pokud kupující kupuje nemovitost také na hypotéku, je nemovitost po určitou dobu zatížena dvěma hypotékami. Je to trochu složitější proces a je zapotřebí dodržet určitou posloupnost kroků, aby výsledkem byla nemovitost zatížená jen zástavou pro poskytovatele hypotéky kupujícího a z katastru nemovitostí byla vymazána zástava prodávajícího.

„Tady je potřeba se postarat, aby nenastal nějaký problém, který by mohl ohrozit vaši nemovitost,“ upozorňuje. Je to o zkušenostech a o komunikaci jak s právníky, tak s hypotečními ústavy, aby byly smlouvy správně postaveny a odpovídaly požadavkům zúčastněných stran.


TIP
Přemýšlíte o prodeji nemovitosti? A chcete se vyhnout všem trápením a administrativě? Vyzkoušejte Okamžitou platbu. Stačí vyplnit formulář a o vše ostatní už se postaráme my.

Není dobré na to být sám

Také podle realitní specialistky Bohumily Halgašové se rozhodně vyplatí nechat prodej vašeho společného domu nebo bytu v této nepříjemné životní etapě na zkušeném odborníkovi. Už proto, že se prostě nevyhnete emocím. „I v případech, kdy oba spoluvlastníci dospěli k nějaké vzájemné dohodě, se stává, že jednomu se třeba případný kupec ,nějak nezdá‘, najednou začne couvat a já pak plním roli jakéhosi mediátora, který musí celý obchod nějak ukočírovat,“ říká.

„Vysvětluju jim, že lepší je nechat nás nemovitost prodat za tržní cenu, než nechat záležitost dojít do stavu, kdy skončí ve veřejné dražbě a prodá se třeba za polovinu. V některých případech nám nezbývá, než klienta propojit s advokátem a počkat na rozhodnutí soudu,“ dodává.

Chyby mohou vyjít draho

V momentě, kdy jste našli kupce a dohodli se na ceně, stále ještě nemáte vyhráno. „Může se vám třeba stát, že vám peníze nebudou vyplaceny z důvodu chybně napsané smlouvy o úschově peněz, neexistence nějakého dokladu nebo chybějící součinnosti některé ze stran. Také vás samozřejmě může někdo záměrně podvést a vy můžete přijít o nemovitost i o peníze,“ říká Truhlář. A dodává, že potíže mohou vzniknout i kupujícímu, nad kterým třeba může zůstat viset původní „stará“ hypotéka kvůli špatně napsané smlouvě.


TIP
S Okamžitou platbou máte jistotu. Nemusíte hledat kupce, ani se strachovat, zda prodej vůbec dopadne. Získejte bezplatnou cenovou nabídku a obratem se dozvíte, za kolik můžete vaši nemovitost bezstarostně a za férovou cenu prodat. Stačí vyplnit formulář.

Dejte pozor, co podepisujete

Dá se podobná situace řešit  u soudu? Pokud jednou podepíšete špatně napsanou kupní smlouvu, už s tím podle Truhláře bohužel těžko něco uděláte. „Jste svéprávná osoba a tím to končí,“ krčí rameny. „Pokud by k takové situaci došlo, výsledek následné soudní pře se nedá jednoznačně předem určit. Proto je základ mít smlouvy napsané tak, aby tu nevznikal žádný prostor pro následné právní spory,“ upozorňuje Truhlář.

Reas Okamžitá platba - jednoduchá a bezpečná alternativa

Prodat nemovitost ve společném vlastnictví bezpečně, férově a doslova na pár kliknutí s námi není problém. Obraťte se na nás. První krok je jednoduchý, nechte si poslat nezávaznou a bezplatnou cenovou nabídku.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny