Jak správně nafotit nemovitost?

3. června 2019Redakce

Nic v inzerátu nezaujme na první pohled víc než dobré fotografie. Naopak špatně nafocený interiér dokáže potenciální kupce odradit zaručeně. Právě fotografie jsou rozhodující pro to, zda na inzerát zájemce klikne či ne, ovšem jejich provedení vyžaduje nejen správnou techniku, ale také zkušenosti a cit.

Hlavně pořádek

Před nafocením nemovitosti by měl proběhnout home staging, který interiér zbaví osobních věcí (např. fotografií na stolech, nádobí ve dřezu, hygienických produktů v koupelně nebo plyšáků v ložnici) a zútulní jej. K tomu dobře poslouží například vázy s čerstvými květinami. Na první pohled by měl působit spíše jako hotel – vybavený, ale neobydlený. Zákazník si tak dokáže do interiéru lépe promítnout vlastní představy o svém domově.

Nepodceňujte kompozici

Interiéry nemovitostí by se měly vždy fotit širokoúhlým objektivem. Člověk vnímá prostor širším zorným úhlem a fotografie budou působit přirozeněji. Důležité je dbát na správnou kompozici. Nesnažte se nutně zachytit vše na jedné fotografii a raději jich pořiďte více. Nemiřte objektivem přímo na stěny, ale spíše do rohů nebo směrem k zajímavým částem, které chcete vyzdvihnout. Zároveň se pokuste vyhnout příliš členitým plochám. Interiér pak bude působit daleko prostorněji a vzdušněji. Častou chybou je také efekt „zakřivení prostoru“ důsledkem příliš malého ohniska objektivu, který je často k vidění v neprofesionálně nafocených inzerátech.

Nezapomínejte také na vertikální přímky, které musejí být rovné a to jak v interiéru, tak v případě focení exteriéru.

Počkejte si na správné světlo

Interiér foťte za dobrých světelných podmínek tak, že využijete všechny dostupné světelné zdroje. Nejsilnějším zdrojem světla je pochopitelně slunce, proto otevřete dveře a roztáhněte žaluzie. Zároveň rozsviťte i umělé osvětlení. Hodí se mít v záloze externí blesk, který vnese světlo do tmavších částí interiéru. Nikdy nefoťte na automat, který se pokouší vypočítat adekvátní expozici, bohužel jeho využití v interiérech většinou končí přepálenými okny a příliš tmavými rohy. Nastavujte tedy expozici vždy ručně. Profesionální fotografové využívají tzv. bracketing, kdy každý snímek nafotí několikrát s rozdílným nastavením fotoaparátu a vyberou ten nejlepší.

Pořiďte jednu ústřední fotografii, vyfoťte každou místnost i exteriér

Vyberte si nejkrásnější místnost, která bude reprezentovat vaši nemovitost na náhledové fotografii inzerátu. Může to být prostorný obývák, moderní kuchyň, ale i terasa s nádherným výhledem. Myslete na to, že úkolem tohoto snímku zaujmout ve výčtu ostatních inzerátů natolik, aby si zájemce o koupi otevřel právě jej. To ovšem neznamená, že ostatní prostory nejsou důležité, nafoťte každou místnost z těch nejvíce fotogenických úhlů a nezapomeňte ani na předsíň, chodbu nebo toaletu. I když na první pohled mohou vypadat tmavě nebo neesteticky, profesionál z oblasti home stagingu by měl být schopen jakýkoli prostor odít do reprezentativního hávu. Fotografie slouží jako lákadlo, ale také jako informace pro zájemce. Proto se také hodí přiložit jeden snímek celé budovy, vnitrobloku, eventuálně fotografie přilehlého parku.


Chcete se vyhnou tomu, aby fotografie vašeho bytu viděly tisíce lidí na inzertních serverech? Nechcete ztrácet čas přípravou inzerátů, uklízením nebo rekonstrukcí? Vyzkoušejte Okamžitou platbu za nemovitost. Stačí jen jedna schůzka našeho realitního specialisty a máte prodáno! Nechte si od nás zdarma sestavit nezávaznou cenovou nabídku na míru a vyhněte se všem nešvarům tradičního prodeje.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny