Jaká je provize realitních kanceláří?

31. března 2020Redakce

Realitní makléř vám může ušetřit celou řadu starostí a také času. Jeho služby však něco stojí a vybrat opravdu dobrého makléře není také jen tak. Pojďte si společně s námi odpovědět na otázku, zdali se do služeb realitního makléře vyplatí investovat. Zjistíte také, jaká je běžná provize makléře či realitní kanceláře.


TIP
Přemýšlíte o prodeji nemovitosti? Vyzkoušejte nový a bezstarostný způsob prodeje nemovitosti. Stačí vyplnit formulář a my vám pošleme cenovou nabídku. Díky ní se obratem nezávazně a zdarma dozvíte, za kolik můžete nemovitost v rámci Okamžité platby prodat.

Kolik makléři zaplatíte?

Výše provize realitní kanceláře je sice důležitá, ale neplatí jednoduchá úměra, že čím nižší provize, tím lépe pro vás. Je důležité se doptat, co vše je v ceně. Pokud budete platit nízkou provizi, nepočítejte s tím, že služby budou kvalitní a komplexní. Některé kanceláře si řadu služeb, které jsou k prodeji nemovitosti třeba, účtují zvlášť - třeba právní služby, znalecký posudek, vyklízení zděděné nemovitosti nebo inzerci nad rámec standardu.

Jaká je obvyklá provize RK?

V průměru se provize makléře v ČR pohybuje mezi 3-7 % z prodejní ceny nemovitosti (bez DPH). Velmi ale záleží na tom, kde se prodávaná nemovitost nachází. V závislosti na lokalitě, počtu obyvatel a jejich životní úrovni se mohou nejnižší a nejvyšší provize v ČR lišit až trojnásobně.  

Velmi nízká provize je podezřelá

Kvalitní makléř nepotřebuje svou cenu stlačovat pod průměr. Když vám tedy někdo nabízí velmi nízkou provizi, je na čase zbystřit, a ptát se, kde je asi háček. Někteří nepoctiví makléři provizi snižují uměle, třeba tak, že do ní některé služby nezapočtou a pak vám je naúčtují zvlášť.

Na co se ptát svého makléře?

Podstatnější než samotná výše provize tedy je, co všechno za ni dostanete. Jaké služby a položky jsou již v ceně zahrnuté.

Co může být součástí provize RK:

  • zpracování dokumentace (k nemovitosti, půdorysům, prověření vlastnických práv, právních vad nemovitosti atp.)
  • zpracování odhadu nebo znaleckého posudku
  • právní služby (příprava všech potřebných smluv, podání návrhu na vklad převodu vlastnictví na příslušný katastrální úřad atd.)
  • zajištění úschovy kupní ceny během převodu nemovitosti v katastru
  • veškerá potřebná administrativa
  • zpracování plánku bytu grafikem
  • základní home staging (příprava nemovitosti k focení, drobné úpravy a výzdoba)
  • nafocení nemovitosti (někdy i video prohlídka nebo virtuální realita)
  • tvorba inzerátu
  • marketing (distribuce inzerátu - ptejte se, v jakém rozsahu je v ceně)
  • zajištění prohlídek nemovitosti (v případě vašeho zájmu i bez vaší účasti)
  • poprodejní služby (daňové přiznání a odvod daně z převodu nemovitosti, přepis energií na nového majitele, pojištění, zajištění stěhování a další služby)

Exkluzivita má vliv na výši provize

Výše provize RK závisí také na tom, zda s jejím zástupcem podepíšete exkluzivní smlouvu. Řada majitelů exkluzivitu odmítá a raději chtějí nemovitost nabízet co nejvíce cestami. Na první pohled to zní logicky, ale při hlubší úvaze zjistíte, že se prodávat exkluzivně vyplatí.

Makléř má vysokou motivaci věnovat prodeji čas a energii a zajistíte si, že bude hájit váš nejlepší zájem, a ne se snažit prodat doslova za každou cenu. Nejlepší prodejci nemovitostí často na prodej bez exkluzivity ani nepřistoupí.

Exkluzivita jen na dobu určitou

Je ale rozumné exkluzivitu přislíbit jen na dobu určitou, obvykle na 3 měsíce. Záleží ale na typu nemovitosti a na lokalitě. Dům na venkově se bude nejspíš prodávat déle než byt ve větším městě, proto by i exkluzivita měla být sjednána na delší dobu.

Dohodněte si rozsah služeb předem

Než podepíšete smlouvu, ujistěte se, co vše je v provizi zahrnuto, a jaké náklady jsou naopak mimo.

Na co se makléře zeptejte:

  • Jak bude zpracovaný inzerát (plánek, home staging, fotografie, text)
  • Jaký rozsah inzerce je v ceně
  • Jestli makléř spolupracuje i s dalšími kolegy a ostatními RK
  • Jak budou probíhat prohlídky se zájemci
  • Jestli makléř zajistí hypoteční financování pro případného zájemce
  • Které právní a administrativní služby jsou v ceně
  • Jak je zajištěno jednání s katastrálním úřadem, vypracování návrhů na vklad a podání zápisu do katastru nemovitostí
  • Zda vám RK zajistí také odhad nemovitosti pro finanční úřad, zpracování daňového přiznání a úhradu daně z prodeje nemovitosti  
  • Kdo zajistí úschovu kupní ceny v období mezi podpisem kupní smlouvy a před podáním návrhu na převod v katastru

Kdo platí provizi RK?

Provizi realitnímu makléři platí vždy kupující, a to smluvené procento z kupní ceny. Rozdíl je ale v tom, zda má realitní kancelář pevně stanovenou prodejní cenu, kterou chce prodejce dostat, a RK si pak tuto cenu navýší o svou provizi, nebo zda je provize odečtena z kupní ceny, kterou zaplatil kupující, a prodejce tak dostane o provizi méně. Provizi by správně měla zaplatit ta strana, která si RK objednala. Jen tak má zajištěno, že bude hájit její finanční zájmy. Pokusit se také můžete o prodej nemovitosti bez realitky.  

Nechcete prodávat svoji nemovitost s makléřem? Máme alternativu! Nechte si zpracovat nezávaznou cenovou nabídku a vyzkoušejte Okamžitou platbu od Reasu.


Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny