Milan Lolo: "Úspěch v realitách je o důvěře. Nejvyšší provize, které jsem dosáhl, byla 800 000 Kč."

18. března 2024Pavlína Štochlová

Povídali jsme si s Milanem Lolo, realitním makléřem, který s Reas.cz úspěšně spolupracuje již 2 roky. Má za sebou zkušenost s životem i podnikáním v Austrálii. Jako makléř dnes působí v hlavní české metropoli, kde se snaží vyniknout mezi stovkami dalších agentů. Jak se mu to daří? A na čem podle něj úspěch v realitách stojí?

Milane, co vlastně dělá z průměrného realiťáka opravdu dobrého makléře?

Milan: Myslím si, že stát se úspěšným makléřem je hlavně o přístupu k lidem, o schopnosti vybudovat si důvěru. A to je s cizím člověkem vždycky strašně těžké. Pokud vybudujete důvěru během prvních telefonátů a schůzek, je to základ úspěšné dlouhodobé spolupráce.

Zásadní je také flexibilita a rychlost ve volání, e-mailování a setkávání se. Schůzky si plánuji dopředu a snažím se mít přehled o tom, co daný den budu dělat, ale pokud mi někdo zavolá a chce se jet na nemovitost podívat za hodinu, rád mu vyhovím, když to jen trochu jde. Pokud má ten člověk zájem, má ho právě teď.

Občas mám možnost vidět práci realiťáků i z druhé strany, když hledám nějakou investiční nemovitost pro sebe, nebo sháním nemovitost pro klienta. A děje se, že mi třeba vůbec nezavolají zpátky. Vázne tam komunikace, a to je problém, protože komunikace je v realitách i v dalších obchodních činnostech zásadní.

Na jakou nejvyšší jednotlivou provize z prodeje jste dosáhl?

Milan: Nejvyšší jednotlivá provize byla 800 tisíc korun. Je to paradox, byla to moje první prodaná nemovitost.

Co to bylo za nemovitost?

Milan: Byla to vila v Říčanech, na doporučení přes mého kamaráda. Prodej se táhl dlouhou dobu, ale nikam se nespěchalo. A mělo to úspěšný konec pro všechny strany.

Kolik nemovitostí jste prodal loni, v roce 2023? A kolik z toho dopadlo díky Reasu?

Milan: Prodal jsem 18 nemovitostí a zhruba stejný počet jsem i pronajal. Pokud si dobře vzpomínám, tak těch prodejů z Reasu bylo 7 nebo 8. Ale neznamená to, že všechny kontakty byly z toho roku. Spoustě klientům trvá, než se finálně rozhodnou nemovitost prodat. A někdo chce zase prodat za vyšší cenu, takže to zkrátka trvá.

Rozhovor jsme vedli v zázemí rodinného domu v Praze – Troji, který Milan právě prodává. Je tu klid a výhled do přírody, zároveň je to ale do centra jen pár minut.

Jak jste Reas objevil?

Milan: Reas jsem objevil náhodou, když jsem ještě pracoval ve větší realitní kanceláři, kde jsem se v podstatě začínal na trhu otloukat. A jako vždycky je dobré sledovat ty nejlepší, kteří mají úspěch v prodejích. Jakým způsobem na to jdou, jakou strategii vymýšlejí? Takhle jsem se dopídil i na Reas. Oslovil jsem je, proběhlo se mnou nějaké jednání a navázali jsme spolupráci. Ta trvá už 2 roky a během toho samozřejmě probíhají různá vyhodnocování, kde řešíme, jestli to ekonomicky dává smysl.

A dává to ekonomicky smysl?

Milan: Jako realiťák, který dělá sám na sebe, musím každý měsíc vynaložit náklady na to, abych nějakou práci měl. Z dlouhodobého hlediska je pro mě návratnost investice do Reasu v pozitivních číslech. Chce to čas, nejde dělat závěry po 2-3 měsících, je to nějaká kontinuální práce, aby byly vidět výsledky. A kromě prodejů mi samozřejmě Reas přináší i vyšší povědomí o mém obličeji a mém jménu.

Co Vás vlastně nejvíc v realitách baví?

Milan: Na práci v realitách mě baví různorodost, životní příběhy lidí i nemovitosti jako takové. Nebaví mě sedět u stolu od devíti do pěti, od pondělí do pátku. S prací v realitách je samozřejmě spojena i administrativa, není to jen o ježdění v terénu a povídání si s lidmi. Kontroluji smlouvy, starám se o marketing a dělám spoustu dalších věcí, které klienti nevidí.

Z Milana snad vždy srší dobrá nálada a spousta energie. Říká, že i díky tomu s ním chtějí ostatní lidé spolupracovat.

Jaké máte v realitách plány do budoucna?

Milan: Začali se na mě nabalovat lidé, kterým se líbí moje práce a energie. Vidí, že v realitách nedělám první týden a chtějí se zapojit do náběru nemovitostí a prohlídek. Začínám si tedy budovat svůj vlastní tým. Skvělé je, že jsou to všechno profesionálové, které stačí jen lehce navést a předat jim moje know-how. Samozřejmě mě to přivádí na lámání chleba. Mám se věnovat spíš klientům, nebo řízení týmu? V tuhle chvíli cítím, že to chci zvládnout obojí, protože nemám ambici být obrovský a budovat realitní kancelář. Spíš mě baví dělat s jednotlivci, kteří jsou nadšení. Rychle vyrostou. A díky tomu porostu i já.

Máte nějaké sny, které si chcete díky realitám splnit?

Milan: Přemýšlel jsem o tom. Ani ne. Já svůj sen víceméně žiju. Co je navíc, to je bonus.

🚀 Využívejte Reas pro úspěšné podnikání i vy  

Reas.cz je inovativní česká platforma, která realitním kancelářím i samotným makléřům usnadňuje podnikání v realitách. V současné době s námi spolupracuje přes 300 makléřů, kterým šetříme čas a starosti se sháněním ověřených kontaktů na majitele nemovitostí i na kupující. Stačí, když nám vyplníte formulář a už brzy se můžete těšit na nabídku spolupráce.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny