Stěhuju se a prodávám nemovitost. Jak postupovat?

20. září 2019Natálie Veselá

Podle analýzy Českého statistického úřadu roste mezi Čechy ochota stěhovat se za prací či za příjemnějším bydlením do jiného města či obce. Ročně u nás změní místo, kterému se říká domov, na čtvrt milionu lidí. Jak takový důležitý krok provést, pokud jde o prodej domu či bytu, ve kterém už nemůžete nebo nechcete bydlet?

Nejčastěji se stěhujeme mezi obcemi v rámci okresu nebo rovnou mezi kraji a nejvíc se tak děje ve věkové skupině obyvatel 25 až 35 let. Důvodem bývá obvykle založení rodiny nebo stěhování za prací. Zájmu o stěhování nahrávají také ceny bytů ve velkých městech, a proto vás asi nepřekvapí, že nejvíc lidí mění své bydliště mezi Prahou a Středočeským krajem a při opouštění hlavního města volí nejčastěji obce do pěti tisíc obyvatel. Zároveň ale Praze přibylo více než 10 000 obyvatel a Brnu 4000.

Zkrátka Češi si pomalu zvykají na to, že bydlení, byť vlastní, není definitivní záležitost, a přizpůsobují ho svým potřebám, které se v průběhu jejich života mění.

Jak prodat družstevní byt?
Fakt, že postavit si dnes dům v menší obci vyjde někdy na polovinu ceny malého bytu v Praze či v Brně, vede mladé rodiny stále častěji k tomu, že prodávají své „startovací“ byty ve městech a míří na venkov. Prodat družstevní nebo hypotékou zatížený byt má však svá úskalí. „I družstevní byt neboli členství v družstvu lze za určitých podmínek prodat někomu, kdo ho bude financovat hypotékou. Je to jen trochu složitější,“ vysvětluje náš realitní specialista František Truhlář. Kupující ale musí ručit nějakou jinou nemovitostí. „Nejčastěji to bývá byt nebo dům rodičů, který je možné použít jako zástavu. Pokud dojde v budoucnu k převodu z družstevního vlastnictví do osobního, je pak možné zástavu ze zatížené nemovitosti rodičů převést na koupený byt,“ říká. V některých případech, kdy je družstvo schopné potvrdit, že předmětný družstevní byt bude v horizontu cca dvanácti měsíců převeden do osobního vlastnictví, dokážou některé hypoteční ústavy poskytnout hypotéku i na družstevní byt.

Velkou výhodou pro kupujícího je v případě družstevního bytu nižší cena a to, že nemáte povinnost platit daň z nabytí nemovitostí, která činí 4 % z pořizovací ceny.

Pozor ale, každé družstvo má své vlastní stanovy, a pokud je pořádně neznáte, můžete si při prodeji takového bytu zadělat na problém. „Například některá družstva mají dané, že jejich členem se může stát pouze občan České republiky nebo cizinec s dlouhodobým pobytem, a není tedy možné takový byt prodat každému cizinci. Problém je v tom, že si toho nemusíte všimnout a věc vypluje na povrch až ve chvíli, kdy je obchod ujednán,“ upozorňuje Truhlář.

foto: Unsplash


Přečtěte si také: 5 důvodů, proč se do prodeje nemovitosti nepouštět na vlastní pěst

Každý kupec je jiný
I v případě, že prodáváte byt v osobním či podílovém vlastnictví, je dobré svěřit celý proces do rukou odborníka a ušetřit si starosti. „Pokud je vaše nemovitost zatížena hypotékou, část kupní ceny z prodeje se převádí do hypotečního ústavu, aby se umořil dluh. To je dnes již standardizovaný proces, ale i tak k němu potřebujete nějaké know-how a každý realitní makléř by měl vědět, jak v takové situaci postupovat,“ vysvětluje Truhlář.

Může se vám také stát, že vaši nemovitost, ať už s hypotékou, či bez, bude chtít koupit třeba stát, církev, občanské sdružení nebo jiný netypický kupec.

V takovém případě se opět hodí, že všechny starosti spojené s transakcí můžete nechat na realitním specialistovi a sami se mezitím poohlížet po nemovitosti svých snů. No a jestli už máte svůj nový domov vybraný a chcete ho co nejrychleji koupit, můžete využít možnosti prodat svou nemovitost okamžitě přímo nám.

Prodat nemovitost bezpečně, férově a doslova na pár kliknutí s námi není problém. Nechte si od nás vypracovat zdarma nezávaznou nabídku na míru. Když se rozhodnete ji přijmout, o všechno ostatní se pak už postarají naši specialisté. Potřebujete prodat rychle? Podívejte se, za kolik vaši nemovitost odkoupíme ihned a napřímo my. S námi máte jistotu peněz na účtu v řádu dnů.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny